De betekenis van de tamarinde

De tamarinde is een grote sterke boom, met buigzame takken en diepe wortels. De boom kan daardoor zware stormen aan en kan heel oud worden. Hij bloeit pas na 12 jaar, maar het wachten wordt altijd beloond met prachtige bloemen.

Ook in de traditionele geneeskunde speelt de tamarinde een rol. De vruchten hebben een reinigende werking en zijn pijnstillend. Ze helpen tegen malaria, reuma, koorts en bij het verteren van voedsel.

De bloesem en jonge bladeren van de tamarinde worden verwerkt in thee en geven eten kleur en smaak. De vruchten bevatten veel eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen en geven een frisse zoetzure smaak.

Dit zoetzure kun je vergelijken met overlijden. Het overlijden kan zoet zijn als de dood als een verlossing komt. Of als het tijd is. Dan is het goed. En zuur als de dood eerder komt dan je had gewild. Vaak is het overlijden zoet en zuur tegelijk. Het geeft een eigen smaak aan het einde van het leven, het afscheid en het gemis van je nabestaanden.

De tamarindeboom is dus van grote betekenis.

Aan het leven van een tamarinde komt vroeg of laat een einde. De boom komt tot zijn recht als zijn bestaan zinvol is geweest. Door het geven van bladeren, vruchten, beschutting, schaduw en hout houden mensen van de boom. Dat doet de boom goed.

Als een mens tijdens het leven zo’n tamarindeboom kan zijn, dan is het leven goed geweest. Een boom van een mens! Het kan ook zijn dat een boom in de bloei van zijn of haar leven omvalt.
Als het leven ophoudt, vraagt dat om respect en zorgvuldige aandacht. Want zijn of haar leven is betekenisvol geweest. Die boom zullen we missen.

Meer weten?

Benieuwd wat ik voor jou en je dierbaren kan betekenen?
Neem contact op voor meer informatie of een eerste kennismaking.