Als je weet wanneer jouw einde komt

Als het einde van jouw leven in zicht is, staat je wereld op zijn kop. Je hebt misschien heel veel vragen. Wat was de zin van mijn leven? Wat doe ik met de tijd die ik nog heb? Hoe moet mijn uitvaart eruitzien? Wat moet ik regelen, zonder mijn dierbaren te belasten? Hoe zullen mijn nabestaanden straks verder leven?

Maar je hebt weinig energie en tijd om zelf al die vragen te beantwoorden. Je kunt wel wat hulp en inspiratie gebruiken.

Wees dan gerust en weet dat het proces van bezig zijn met de dood, het afscheid en jouw uitvaart al ruim voor je overlijden kan beginnen. Je hoeft het niet alleen te doen. Als jouw persoonlijke begeleider in je laatste levensfase help ik je graag met:

  • Bezig zijn met het einde van je leven
  • Terugkijken op jouw leven
  • Stap voor stap afscheid nemen van je leven en dierbaren
  • De invulling van de dagen na je overlijden en de uitvaartbijeenkomst
  • Aanknopingspunten voor nabestaanden om na jouw uitvaart verder te gaan

Samen naar jouw afscheid toeleven

Hoe zou het zijn als er niet alleen ná, maar ook vóór jouw overlijden tijd is om bezig te zijn met het naderende afscheid? Tijd om te praten, na te denken, te bezinnen, voorbereidingen te treffen en bezig zijn met en toe te leven naar je overlijden. Samen met je dierbaren afscheid nemen van het leven en van elkaar, met alle gevoelens die daarbij horen. Dit helpt jou bij het zo goed mogelijk afronden van je leven. En het helpt je naasten bij het omgaan met het komende verlies.

Als laatste-levensfase-begeleider help ik je met het afscheid nemen van jouw leven en geliefden. Samen bespreken we jouw leven, wensen en behoeften. Ik luister zorgvuldig en help je vorm te geven aan wat voor jou belangrijk is in leven en dood. Want het geeft een goed gevoel als je zelf heel praktisch iets kunt doen voor je eigen afscheid en uitvaart.

Waardig afscheid nemen zoals jij wilt

Misschien wil je nog iemand een brief schrijven, een feest vieren, een speciale plek bezoeken, je levensverhaal opschrijven, ergens naartoe of een laatste wandeling maken met je dierbaren, het crematorium bezoeken of zelf bloemen en muziek uitkiezen. Je kunt bijvoorbeeld ook een passende afscheidsbijeenkomst organiseren waar je zelf nog bij bent, en misschien wel je eigen levensverhaal voordragen. Je kunt met mijn hulp je eigen levensverhaal schrijven of dit door mij laten schrijven. Denk ook aan het zelf uitzoeken, maken of versieren van een kist. Zo wordt de kist een betekenisvolle plaats. Een bijna vertrouwde, goed passende jas die je aantrekt als je vertrekt. Zo bezig zijn met persoonlijke details en rituelen helpt bij de dingen een plaats en betekenis geven. Dan kun je als het zover is geruster je hoofd neerleggen.

Verschil tussen laatste-levensfase-begeleider en uitvaartondernemer

Een laatste-levensfase-begeleider doet je misschien denken aan een uitvaartondernemer. Maar een uitvaartondernemer spreekt meestal ná jouw overlijden met je nabestaanden. Soms is er voor je overlijden al een voorgesprek geweest met een uitvaartondernemer. Hij of zij focust dan vooral op de planning. Op wat er allemaal geregeld moet worden voor in de dagen na overlijden en voor de uitvaart. Het gaat dan vooral om praktische zaken als opbaren, de rouwkaart, kist, afscheidsdienst en het vervoer. De uitvaartondernemer doet dat natuurlijk op een persoonlijke en passende wijze.

Een laatste-levensfase-begeleider is daarentegen al veel eerder betrokken bij jouw leven. Met een laatste-levensfase-begeleider bedenk en bespreek jij na terugblikken op je leven stap voor stap zélf je wensen over de invulling van jouw afscheid, nog voordat je overlijdt. Zo ontdek je gaandeweg wat jouw wensen zijn. Je kunt erop vertrouwen dat die wensen gehoord worden.

Rustiger toeleven naar je overlijden

De ondersteuning van een laatste-levensfase-begeleider gaat dus verder dan alleen de uitvaart. Je kunt je verhaal met het verdriet en de vreugde kwijt bij iemand die naar je luistert. Iemand die met je meedenkt en tips geeft over alle mogelijkheden van afscheid nemen, die bij jou passen. Dan valt alles op z’n plek en kun je rustiger toeleven naar het overlijden. Dat helpt ook jouw dierbaren wanneer ze jou na je overlijden missen.

Kennismaken met jouw laatste-levensfase-begeleider

Ben je benieuwd hoe een laatste-levensfase-begeleider jou kan helpen? Je leven en afscheidswensen bespreken doe je natuurlijk niet zomaar met iedereen. Vertrouwen, aandacht en een persoonlijke klik zijn heel belangrijk. Onze eerste kennismaking is daarom altijd vrijblijvend. Daarna bepaal je zelf of en hoeveel gesprekken je met mij wilt voeren. We praten dan over jouw leven en je wensen en maken samen plannen voor een afscheid zoals jij wilt. Neem gerust contact met mij op voor een kennismaking.